Carrer d'Irlanda, 58 - 08922, Santa Coloma de Gramenet, Barcelona
Contáctanos 933 850 361

Periodòncia

[fusion_text]

La periodòncia és l’especialitat odontològica que estudia la prevenció, diagnòstic i tractament de les malalties i condicions que afecten els teixits que donen suport als òrgans dentaris (geniva, lligament periodontal, ciment radicular i os alveolar) i als substituts implantats, per al manteniment de la salut, funció i estètica de les dents i els seus teixits adjacents.

La malaltia periodontal es manifesta com una gingivitis (inflamació i sagnat de la geniva sense afectar l’os) o periodontitis, on ocorre la destrucció de l’os que suporta la dent. Si no és tractat a temps pot ocasionar la pèrdua de les dents.

[/fusion_text][separator style_type=”none” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][fusion_text]

EL TEU ESPECIALISTA A PRODENTAL

[/fusion_text][one_fourth last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/one_fourth][one_fourth last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_text]Dra.-Berta-Martínez-Gómez[/fusion_text][/one_fourth][one_fourth last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_text]

Dra. Berta Gómez Martínez

Nº col·legiat 4012

Especialitat: Periodoncia[/fusion_text][/one_fourth][one_fourth last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/one_fourth][separator style_type=”none” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][fusion_tabs design=”classic” layout=”horizontal” justified=”yes” backgroundcolor=”” inactivecolor=”” bordercolor=”” class=”” id=””][fusion_tab title=”Diagnòstic” icon=””]El sondeig periodontal és la primera opció per a l’avaluació dels teixits periodontals. Els canvis de coloració, mida, o consistència de la geniva són importants referències d’alteració gingival. El sagnat espontani o el raspallat és un senyal d’alerta quan la malaltia està present.

La mobilitat i migració dental, el mal alè, mal al mastegar, abscessos o sagnats abundants són característiques que poden aparèixer en estats avançats de periodontitis. La periodontitis no es contagia per fer un petó, per beure del mateix got o per mitjà de la saliva. Al principi pot manifestar-se per una lleugera inflamació gingival, amb sagnat discret de les genives al raspallar-se les dents i un cert grau de tumefacció i enrogiment de les genives.

El seu diagnòstic precoç contribueix a un millor pronòstic ja que és condició necessària per a frenar la seva evolució com més aviat. Signe principal és la formació d’una borsa periodontal per pèrdua d’inserció, i la forma de mesurar és per mitjà de la sonda periodontal.

Aquest procediment de periodotología es diu sondatge periodontal i amb ell els dentistes obtenen la profunditat de sondatge que serveix per mesurar l’afectació que la malaltia periodontal i la destrucció d’os que aquesta ha provocat. Els valors obtinguts amb el sondatge de diagnòstic periodontal serviran de referència en els manteniments periodontals que s’hauran de realitzar cada 3 a 4 mesos pel periodontólogo o periodontista. Fumar és un dels factors de risc més significatius relacionats amb el desenvolupament de la periodontitis.

D’altra banda l’hàbit de fumar o usar productes de tabac pot disminuir l’efecte d’alguns tractaments, a més d’emmascarar la malaltia ja que disminueix el sagnat.

[/fusion_tab][fusion_tab title=”Prevenció” icon=””]

És molt important consultar l’odontòleg al menor símptoma o signe d’inflamació i presència de “tosca” ja que aquí fàcilment s’enganxa el biofilm microbià que és una colònia de microorganismes sobre la qual es dipositen les sals de calci i formen nous càlculs dentaris (tàrtar o tosca). El Periodontólogo és l’especialista que té la preparació, habilitats i l’equip per tractar i controlar les malalties periodontals.

Controlar el biofilm microbià i treure el càlcul dentari freqüentment és la manera correcta de prevenir una malaltia que acaba per afluixar les dents, encara que aparentin estar sans.

El sagnat de la geniva, encara que només sigui durant el raspallat, no s’ha de considerar com una cosa normal, indica malaltia periodontal activa (gingivitis o periodontitis). Deixar de raspallar no soluciona el problema sinó que l’agreuja, s’ha d’utilitzar un raspall de duresa mitjana. Si li solen sagnar les genives comenti-ho amb l’odontòleg.

[/fusion_tab][fusion_tab title=”Tractament” icon=””]Eliminació dels biofilms bacterians mitjançant diferents estratègies de tractament:

 1. Mecànic: Raspat coronal o eliminació de placa i càlculs supragingivales, raspat i allisat radicular per al desbridament de les bosses periodontals i la teràpia de manteniment per al control a llarg termini de les malalties periodontals.
 2. Antibiòtic: Auxiliats pel cultiu bacterià i l’antibiograma. Cal tenir en compte que l’antibiòtic d’elecció ha de tenir un ampli espectre d’activitat que asseguri la cobertura de patògens aeròbics i anaeròbics. La amoxicilina més àcid clavulànic a dosis altes pot considerar-se una bona elecció de tractament antiinfecciós. No substitueix el tractament mecànic, sinó que serveix de adjuvant.
 3. Quirúrgic: En casos greus en què la profunditat de les borses limiten la visibilitat i accés, està indicada la teràpia quirúrgica. El desbridament amb penjoll per a les borses profundes és el tractament bàsic. Si cal es fa Osteoplàstia i ostectomía perquè l’anatomia de l’os sigui compatible amb la salut periodontal. La cirurgia periodontal regenerativa és una modalitat contemporània per al maneig quirúrgic dels defectes periodontals.
 4. Massatge: El massatge diari en les genives i dents amb els propis dits és una pràctica popular, estesa i molt eficient (segons els que el practiquen). No obstant això, no és una pràctica acceptada o recomanada pels odontòlegs professionals.

[/fusion_tab][/fusion_tabs][separator style_type=”none” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][fusion_text]

EVOLUCIÓ DE LA PERIODÒNCIA

[/fusion_text][separator style_type=”none” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][one_fourth last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_text]

brand_set

brand_set

Periodontitis inicial

 • Gingivitis
 • Sagnat lleu de genives

[/fusion_text][/one_fourth][one_fourth last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_text]

brand_set

brand_set

Periodontitis moderada

 • Recessió de la geniva
 • Pèrdua de l’os

[/fusion_text][/one_fourth][one_fourth last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_text]

brand_set

brand_set

Periodontitis avançada

 • Piorrea
 • Mobilitat i pèrdua de la dent

[/fusion_text][/one_fourth][one_fourth last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_text]

brand_set

brand_set

Solució: Periodòncia

 • Neteja de genives i dents
 • Polidors i antibiòtics

[/fusion_text][/one_fourth][fullwidth background_color=”#e2e2e2″ background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”#e2e2e2″ border_style=”solid” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”30″ padding_right=”30″ hundred_percent=”yes” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][separator style_type=”none” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][fusion_text]

¿TENS DUBTES?

Aquí trobaràs les respostes sobre periodòncia

[/fusion_text][separator style_type=”none” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][one_half last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][accordian class=”” id=””][toggle title=”Què són les malalties periodontals?” open=”no”]

Les malalties periodontals són un conjunt de malalties que afecten els teixits (periodonci) que envolten i subjecten les dents als maxil·lars.

Són malalties de naturalesa inflamatòria i de causa infecciosa (causades per bacteris) que depenent del seu grau d’afectació les denominem gingivitis, quan el procés inflamatori només afecta al periodonci superficial (la geniva) i no estan afectats els teixits que subjecten la dent.

Quan el procés inflamatori afecta els teixits periodontals profunds, es produeix destrucció de l’os i lligament periodontal que són els teixits que suporten i subjecten les dents. A aquest grau d’afectació l’anomenem periodontitis.

Hi ha diverses fases de la periodontitis des de les fases inicials a les més avançades. Si la periodontitis no es tracta evoluciona destruint tot el suport de la dent i amb això l’allotjament i perduda del mateix. Per aquest motiu és important detectar la periodontitis i tractar-la en els seus estadis més inicials.

[/toggle][toggle title=”Quins són els signes i estadis de la malaltia periodontal?” open=”no”]Hi ha una sèrie de símptomes que permeten reconèixer aquesta afecció en qualsevol dels seus estadis:

 1. Gingivitis: Qualsevol afectació periodontal comença a la geniva. Aquesta passa de color rosat a vermell intens, augmenta lleugerament de mida, fa una mica i sagna al raspallar-se les dents.
 2. Periodontitis inicial: La geniva es retreu, és a dir, les dents semblen més llargues. Es poden apreciar grans dipòsits de tosca a les dents, sobretot a la part frontal inferior.
 3. Periodontitis moderada: Existeix una lleugera mobilitat de les dents. De vegades les dents es desplacen i es creen espais entre ells. Les genives apareixen envermellides i sagnen amb facilitat. L’halitosi (mal alè) i mal gust de boca són característics. En ocasions les begudes o aliments molt freds o molt calents produeixen dolor.
 4. Periodontitis avançada: Tots els símptomes anteriors s’acreixen. Les dents es mouen en excés fins que s’acaben per caure. La geniva sagna abundantment i fa mal, el que impedeix al pacient raspallar-se correctament les dents, fet que agreuja encara més el problema.

[/toggle][toggle title=”¿Qué sucede si no se trata la enfermedad periodontal?” open=”no”]

La gingivitis a més de produir inflamació de la geniva i sagnat, sobretot al raspallar, en alguns individus evoluciona a periodontitis, la destrucció de l’os que suporta les dents en els maxil·lars provoca mobilitat i separació de les dents.

Amb el temps les dents s’acabaran perdent, bé per la necessitat d’extreure’ls causa de la seva inestabilitat o bé per caure pràcticament sols.

[/toggle][toggle title=”Quines són les causes de les malalties periodontals?” open=”no”]

Es deu al fet uns bacteris que tots tenim a la boca, al voltant de les dents, i que si no eliminem correctament, guanyen accés a l’espai entre la dent i la geniva i poden colonitzar i augmenten en nombre i provocant la reacció inflamatòria i destructiva que defineix a aquestes malalties.

Els bacteris per si mateixes no són capaços de provocar les conseqüències d’aquestes malalties, sinó que necessiten d’un individu susceptible (predisposició genètica) i un medi ambient adequat (factors com tabac i estrès són factors de risc molt importants en la colonització d’aquests bacteris ).

[/toggle][toggle title=”Són les malalties periodontals molt freqüents?” open=”no”]

La gingivitis és una de les malalties més freqüents de l’ésser humà, molt freqüent en totes les edats (en joves 75% de 20 a 25 anys).

Una part de les gingivitis, encara en absència de tractament, no progressen a la destrucció dels teixits periodontals de suport dentari (periodontitis).

La periodontitis és molt rara en joves i adolescents (aproximadament 1 cas / 10.000). No obstant això la seva freqüència augmenta amb l’edat. Afecta aproximadament a 80% de la població adulta amb més de 35 anys.

Per tant, és una malaltia relativament freqüent en adults i la seva freqüència augmenta clarament amb l’edat.

[/toggle][/accordian][/one_half][one_half last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][accordian class=”” id=””][toggle title=” ¿Des que apareixen els signes fins que es perd la dent passa gaire temps?” open=”no”]

Depèn, uns pacients evolucionen ràpid i altres lentament. Els d’evolució ràpida acostumen a ser joves i poden perdre les dents en 5 anys.

En altres casos l’evolució pot ser més lenta, però si no es tracten adequadament Pot arribar a perdre les dents.

[/toggle][toggle title=”Què passa si no es tracta la malaltia periodontal?” open=”no”]

Si el pacient està en bon estat de salut, normalment no afecta el seu estat general, per ser una infecció localitzada exclusivament a la boca. No obstant això, pot afectar molt negativament en casos de pacients amb malalties sistèmiques cròniques com ara diabetis, malalties cardíaques, circulatòries, etc.

Igualment, aquesta demostrada una clara associació entre periodontitis i risc d’infart de miocardi i risc de nens prematurs i de baix pes en dones embarassades.

Aquestes infeccions també poden representar un greu risc a pacients immunodeprimits (pacients amb defenses baixes, tal com passa en pacients en tractament de càncer, pacients amb SIDA, etc …).

[/toggle][toggle title=” Existeix una solució?” open=”no”]

En els estats inicials es pot corregir. Però tendeix a ser un quadre crònic. Això vol dir que quan l’estat de la malaltia és avançat i s’ha perdut molt suport ossi, el màxim que es pot fer és aturar la progressió de la malaltia perquè no vagi a més.

El pacient ha de ser conscient del seu problema i assumir que, després del tractament inicial, almenys un cop l’any ha d’acudir al dentista a realitzar-neteges de manteniment, durant la resta de la seva vida. La higiene oral és fonamental per tractar aquest tipus de problemes. Només d’aquesta manera s’aconsegueix una teràpia eficaç.

El tractament bàsic, consisteix en la neteja exhaustiva de les genives per mitjà d’un aparell d’ultrasons, curetes (instruments d’escombrat) i polidors. Tot això va encaminat a eliminar tota la placa bacteriana causant del problema. El pacient és capaç de netejar-se la part de les dents exposada a la boca, però no pot accedir a la part de la dent que es troba per sota de la geniva. Aquesta tasca és la que realitzarà l’odontòleg, de manera que després de la neteja, la inflació disminueix i la geniva torna a adherir a la dent formant una barrera perquè no passin els bacteris.

El tractament bàsic es realitza per parts. La boca es divideix en 4 quadrants, cadascun dels quals es tracta en diferents sessions. Cada sessió de neteja es realitza sota anestèsia local, de manera que no fa mal. La seva durada és d’uns 45-60 min. En finalitzar la sessió i remetre l’efecte anestèsic, el pacient refereix molt poques molèsties, i en 3 o 4 dies l’estat de les genives millora sorprenentment. A partir d’aquest moment serà el pacient qui hagi de mantenir la salut de les seves genives i acudir a revisions periòdiques cada 4 o 6 mesos.

El tractament regeneratiu, en casos greus, quan l’afectació és molt acusada i s’ha prolongat en el temps, el pacient ha experimentat una pèrdua considerable d’os. En aquests casos, abans de qualsevol tractament restaurador, cal reposar en la mesura del possible les estructures perdudes. Per a això es fa ús de diversos biomaterials: membranes, amelogenina, os, etc.

Tot això es combina de manera eficaç per restituir l’anatomia perduda.

[/toggle][toggle title=”¿Com puc prevenir la piorrea?” open=”no”]

Combatent la placa dental i prevenir malalties de les dents i les genives.

 1. Fil Dental: Utilitza el fil dental per remoure els gèrmens i partícules de menjar entre les dents. Esbandida. Forma de sostenir el fil dental. Per treure la placa entre les dents superiors utilitzeu el fil movent-lo de dalt a baix. Per treure la placa entre les dents inferiors utilitzeu el fil movent-lo de dalt a baix.
  * Nota: Introduïu el fil entre les dents suaument. No ho ‘meta de cop’, això podria ferir les genives.

 

 1. Raspall de Dents: Utilitza qualsevol mètode de raspallar les dents que li sigui més còmode, però no els fregueu amb força d’un costat a un altre. Petits moviments circulars i moviments curts d’un a un altre costat és el millor. Esbandida. Per prevenir les càries, el que es posa en el raspall és l’important. Utilitza una pasta dental amb fluorur. El fluorur protegeix les dents contra les càries.

[/toggle][/accordian][/one_half][/fullwidth]

1
¡Hola!
¿En que podemos ayudarte?
Powered by